Dobrodošli

Dobrodošli

na web stranice Obiteljskog savjetovališta „Harmonija“.

Želja nam je da vas potaknemo na razmišljanje o obiteljskoj atmosferi u kojoj živite odnosno u kakvoj biste voljeli živjeti. Što svatko od vas može učiniti da bi obiteljska atmosfera u kojoj živite zadovoljila potrebe svih članova vaše obitelji i da biste se svi dobro osjećali?

Današnja se obitelj bitno razlikuje od obitelji prethodnih generacija. Naši su roditelji, bake i djedovi odrastali i živjeli u zajednicama koje su bile sastavljene od više generacija. Danas je obitelj svedena na roditelje, katkad samo na jednog roditelja, te na jedno ili nešto više djece dok su članovi šire obitelji vrlo rijetki. U takvoj maloj obiteljskoj zajednici emocionalna očekivanja svih članova su velika, pa je zbog toga i takva obitelj krhkija i u većoj opasnosti da ne uspije.

Da bi obitelj funkcionirala kao skladna zajednica, mora odisati dobrom obiteljskom atmosferom, a ona ovisi o odnosima i komunikaciji svih članova obitelji pri čemu posebnu odgovornost imaju odrasli članovi. Nažalost, nije uvijek lako održati dobre međuljudske odnose a, osim toga, njih treba stalno njegovati. Iako smo najčešće svjesni i zapravo točno znamo koja ponašanja ne pridonose onoj obiteljskoj atmosferi koju želimo graditi s članovima svoje obitelji, ipak se ponašamo neprimjereno, narušavajući uvjete nužne za obiteljsku harmoniju. Katkad stres i nejasne poruke, ili pak izazovi svijeta oko nas, mogu još više otežati i tako složenu životnu situaciju obitelji. Kako pridonijeti stvaranju obiteljske atmosfere u kojoj ćemo se osjećati dobro, iz koje nećemo “bježati”?