Iskustvene grupe

grupa

  • Radionice za mlade ( od 18 do 30 godina) koji žele  naučiti više o
  • partnerskom odnosu i osjećati se ugodno u vezi/zajedničkom životu ili planirati brak s trenutnim partnerom održavaju se petkom   u vremenu od 18 do 20 sati u Karlovcu i u Zagrebu.
  • Prijaviti se možete na e- mail:   harmonija2@zg.t-com. hr


Sudjelovanjem u ovakvoj grupi, često saznajemo da problemi, za koje vjerujemo da su teški i nepremostivi  te mislimo da se događaju samo nama, zapravo predstavljaju probleme i drugih ljudi. Potiskivanje problema u želji da se prikažemo u boljem svjetlu odgađaju proces promjena na sebi. Međutim, potiskivanje problema ili dilema može stvoriti i uvjerenje da patimo od „tko-zna-kako-groznih psiholoških poremećaja“.
Iskustvena grupa je povjerljivo, sigurno mjesto za otkrivanje, dijeljenje i jasan uvid da su psihološki problemi sveprisutni, da se svakome mogu dogoditi i da ne predstavljaju stigmu, da ne trebaju biti povod za neugodu, strah i skrivanje, već šansu za dijeljenje, razumijevanje, psihološki rast i razvoj .
Iskustvena grupa ima voditelja /psihoterapeuta ( najčešće dva), koji su ujedno i moderatori, suradnici i članovi grupe, sa ciljem fokusiranja članova na proces, pomažući im da internaliziraju njegove funkcije.

Zato, ako ne volite savjetovanja (individualna, bračna/partnerska ili obiteljska) dobro je razmisliti o grupi podrške (iskustvenoj grupi ).
Radi se o grupnom radu zatvorenoga tipa sa specifičnim zadatkom i to:
-za mlade koji se pripremaju za zajednički život ili brak
-za roditelje koji žele znati više o odgoju djece
– za roditelje tijekom i nakon razvoda braka

Metode rada : ciklus od 8 – 10 radionica

Radionica može brojati najmanje 8, a najviše 12/14 motiviranih sudionika

Opširnije o iskustvenim grupama

U iskustvenoj grupi, prisutan je poticaj za razvoj zajedništva, samoprihvaćanja i ljubavi prema sebi, drugima i široj okolici. Ako problem ne prepoznajemo, ne možemo ga ni prihvatiti. Ako ga ne prihvatimo, ne možemo ga ni riješiti. Grupni rad aktivno ubrzava procese prepoznavanja, prihvaćanja i suočavanja sa životnim teškoćama i problemima, jer kada se o problemima šuti, često gajimo iluziju da ih ima previše, da su ogromni i nepremostivi. Onog trenutka kada o njima počnemo govoriti, uviđamo da broj i vrsta ljudskih problema, nisu zapravo tako veliki, niti toliko neobični, niti je s njima nemoguće izaći na kraj. Iskustvena grupa je, možda baš iz tih razloga, prije svega, grupa podrške, razumijevanja, osobnog rasta i razvoja. Uz pomoć iskustvenih grupa pokušavamo odgoditi nastojanja da se kod osoba s „problemima“ što prije “odredi“ neka dijagnoza ili ponudi lijek. U pravilu time podupiremo strahove mnogih ljudi da s njima nešto ozbiljno nije u redu i to najčešće prije nego se uopće porazgovaralo sa stručnjakom. Uz apsolutnu povjerljivost informacija koje se iznose u grupi, poštovanje etičkog kodeksa i individualnog doživljaja svakog pojedinačnog člana, iskustvena grupa djeluje temeljem ugovorenih pravila, koja se ugovaraju na početku rada iskustvene grupe i to: 1. Pravilo da svaki član ima pravo birati kada, koliko i o čemu želi govoriti 2. Pravilo da se iskrenost uvijek podržava s odobravanjem 3. Pravilo da se početna šutnja ili odluka, da se ne podijele sve informacije i problemi odjednom s grupom , poštuje kao izbor člana grupe 4. Pravilo da je suosjećanje i međusobno podržavanje imperativ ponašanja u grupi 5. Pravilo da se podržava i potiče davanje povratnih informacija o tome kako se međusobno doživljavaju članovi grupe, jer je to- najdragocjeniji dio rada u grupi 6. Pravilo da je grupa mjesto, na kojem se dijele iskustva, lijepa i ružna, stresna i bolna. Grupna dinamika se fokusira na odnos u grupi, odnose koji se događaju “sada i ovdje”, ali i vuku korijene iz osobne prošlosti svakog pojedinca koji sudjeluje u grupi. Rad “jedan na jedan” u individualnoj terapiji, pojedincu omogućuje povratnu informaciju samo od terapeuta. U grupnoj dinamici sudionicima grupe, odnosno svakom članu grupe se omogućuje da sudjeluje i da dobije povratnu informaciju o sebi samom i o tome kakav dojam ostavlja na druge. Dakle, grupna dinamika omogućuje svakom članu grupe aktivno sudjelovanje. Sudjelovanje pojedinaca u grupnoj dinamici može se usporediti sa koterapeutskim iskustvom . Radi se zapravo o prostoru za razumijevanje i istraživanje, kako sebe samog tako i procesa grupe i onoga što grupna dinamika predstavlja uz stručno vodstvo voditelja grupe. Preporuča se da grupnu dinamiku vode dva terapeuta.